Pagina 1 van 1

Automaatolie vervangen

Geplaatst: di 02 jul 2024, 21:58
door DirkV40
Wie kan mij antwoord geven op de vraag automaat olie wel of niet laten vervangen? De Volvo specialist die mijn distributieriem vervangen heeft zegt dat dit niet nodig is. Mijn auto heeft een 8 traps geartronic. Kilometerstand is nu 156.500.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: di 02 jul 2024, 23:23
door Bigdog
Ik denk dat je schrikt als je de huidige olie zou kunnen zien.
Preventief vervangen is altijd verstandig.
ATF heeft een reinigende werking, welke met deze kilometerstand absoluut geen vervuiling meer opneemt.
Komende vervuiling kan hierdoor rondzwerven in je bak, ook daar waar je het niet wilt.
Als je besluit om het te doen, doe het dan bij een Volvo deskundige, zoals GS Powerflush (Uden).

Mijn V60 heb ik met 72dkm laten doen.
Ik kan je melden dat de olie behoorlijk gaar was.
Zelfde geldt voor de V40, welke ik had.

Afbeelding

Tijdens;
Afbeelding

Na;
Afbeelding

Ondanks de lage kilometerstand was het bij de V60 al merkbaar.
Het verschil bij de V40 (2019) was nog beter merkbaar.
Vloeiender schakelen en meer grip.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: wo 03 jul 2024, 16:19
door jbruijs
Mijns inziens zou de ATF ook gewoon een onderhoudsartikel moeten zijn....
Waarom vervangen we wel motorolie, remolie etc maar geen transmissieolie? Deze verliest net zo goed zijn eigenschappen door de jaren/KM heen.

Dus mijn advies is zeker gewoon vervangen.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: zo 07 jul 2024, 11:14
door wimophof
wij hebben een automaat van 2000 ,ik denk dat de olie wel goed blijft die word nl gekoeld en auto-olie word warmer door de motor .km stand is 340.000
heb een keer iets afgetapt omdat de oliekoeler lekte en de olie zag er nog mooi rood uit,heb er toen 1.5 liter nieuw bijgevuld. geen gekke dingen nog schakelt goed.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: zo 07 jul 2024, 12:31
door Bigdog
wimophof schreef: zo 07 jul 2024, 11:14 heb een keer iets afgetapt omdat de oliekoeler lekte en de olie zag er nog mooi rood uit
Als de olie met deze kilometerstand rood is, dan is hij gespoeld.
Normaliter is hij bij deze stand in en in zwart.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: zo 07 jul 2024, 17:46
door Arie
Mee eens. Lijkt er dan inderdaad op dat hij niet al te lang geleden is gespoeld of volledig ververst, als hij bij deze km stand nog rood is. Bij m'n S60 was de olie, bij het spoelen na 182.000 km, in en in zwart en ik kan nog steeds niet beschrijven waar het naar rook, maar moest er bijna van over m'n nek.

Re: Automaatolie vervangen

Geplaatst: ma 08 jul 2024, 07:57
door JeroenG83
Kijk wel uit bij de verschillende partijen die automaatbakken spoelen. Mijn eerste automaat heb ik altijd bij TPR Powerflush in Nieuwveen laten spoelen en dat ging daar zonder toevoegingen en andere poespas. Gewoon meer olie gebruiken en spoelen totdat er bijna geen vieze olie meer uit kwam.
Nadat ik 200 km verderop ben gaan wonen was Nieuwveen even niet meer haalbaar voor een spoeling en ben ik elders gaan kijken. Ik noem publiekelijk even geen bedrijf waar ik geweest ben maar hier bleek met dus wel voorafgaand aan het spoelen een zogenaamde cleaner aan de ATF toe te voegen om het vuil uit de bak los te weken.
Het eindresultaat was dat ik na 200km een lekkende keerring in de bak had waardoor de (mooi rode) ATF er vrij enthousiast uit liep. Verder heeft het de de rest van de bak ook geen goed gedaan want ook na het vervangen van de keerring bleef de bak nu bibberen bij het schakelen van 3 naar 4. Uiteindelijk had ik dus een ruime 4k aan schade omdat de bak gereviseerd moest worden.
Het revisatiebedrijf waar ik geweest ben leek wel te weten waar ze het over hadden en legden uit dat de zogenaamde cleaners werken op basis van weekmaken van vuil om het zo uit de bak te krijgen. Naar het schijnt worden keerringen/afdichtingen hier heel zacht en flexibel van en zodra het spul genoeg verdund is door het spoelen worden ze spijkerhard. Met als gevolg dat de afdichtende werking van keerringen verdwijnt.
Verder zorgt het losweken van vuil ook voor het risico dat deze vervuiling zich op gaat hopen op plekken waar je het niet wil hebben en op die manier je transmissie rijp voor revisering maakt.
Mijn advies op basis van mijn eigen ervaring is dan ook dat je niet moet spoelen met toevoegingen maar gewoon met pure kwalitatief hoogstaande olie. Nogmaals, alleen mijn persoonlijke mening en ervaring.